Cea mai detaliată hartă cu galaxia Calea Lactee

de: George Stanciu
26 04. 2018

Misiunea Gaia, a Agenției Spațiale Europene, a reușit să creeze cea mai bogată hartă a galaxiei noastre de până acum, iar priveliștea e superbă.

Noua hartă a galaxiei este rodul a 22 de luni de muncă, timp în care misiunea Gaia a cartografiat cu atenție cerul. Noile date includ poziții, indicatori de distanți și de mișcare, dar și măsurători precise ale asteroizilor din Sistemul Solar și poziții ale unor stele din afara galaxiei.

Datele au fost culese între 24 iulie 2014 și 23 mai 2016, iar harta prezintă pozițiile a aproape 1,7 miliarde de stele, cu o precizie mult mai mare ca în trecut. Pentru cele mai strălucitoare stele, precizia e echivalentă cu abilitatea unui om de a vedea, de pe Pământ, o monedă de 50 de bani așezată pe suprafața Lunii.

Cu ajutorul acestor noi măsurători, este posibil ca astronomii să separe paralaxa stelelor (o schimbare aparentă a poziției cauzată de orbita anuală a Pământului în jurul soarelui) de către mișcarea lor reală prin galaxie.

”Al doilea set de date de la Gaia este un pas uriaș înainte față de satelitul Hipparcros, predecesorul Gaiei și prima misiune spațială pentru astrometrie, care a analizat aproximativ 118.000 de stele acum aproape trei decenii”, spune Anthony Brown, de la Leiden University din Olanda.

Gaia observă și obiecte din Sistemul Solar: avem acum acces la date despre pozițiile a mai bine de 14.000 de asteroizi, iar asta permite calcularea precisă a orbitelor acestora. De asemenea, Gaia oferă și detalii despre pozițiile a mai bine de 500.000 de quasari.

Datele pe care Gaia le-a oferit sunt, în mare parte, brute, așa că ne putem aștepta la o serie de descoperiri importante în viitor, pe măsură ce oamenii de știință încep să analizeze toate informațiile pe care le-au primit datorită misiunii spațiale.

Datele provenite de la misiunea spațială Gaia pot fi accesate aici.